Vitamíny škodí zdraví? Mohou vás zabít, otáčí vědci a vzkazují: Dejte si raději tuk

Londýn - Vliv vitamínů a dalších prospěšných látek na lidský organismus je dnes zmapován takřka dokonale. Přesto se objevují studie, které před nadbytkem vitamínů varují a upozorňují, že mohou člověka i zabít. Opačně to platí v případě některých tuků, které jsou pro tělo velmi prospěšné.

Přidejte svůj názor 14 komentářů

Dívka s vitamínovým nápojem, ilustrační fotografie

Jezte vitamíny a vyvarujte se tuku. Tak zní zjednodušené rady lékařů, dietologů a fitness trenérů. Poslední studie ale naznačují, že pokud chcete být opravdu zdraví, možná byste to měli začít dělat naopak.

Mezinárodní vědecký tým zveřejnil v odborném časopise American Medical Association studii, podle níž jsou vitamíny v umělé formě pro lidské tělo ve větším množství toxické. Jedné se zejména o betakaroten, selen a vitamíny A, C a E.

Studie ukázala, že vitamín C a selen ve velkém množství zatěžují játra, stále jsou na tom ale ještě relativně dobře. Nadměrné užívání vitamínu E ale zvýšilo riziko úmrtí o čtyři procenta, beta karotenu o sedm procent a vitamínu A o 16 procent. Platí to zejména pro umělé vitamíny.

U žen se po zdvojnásobení doporučené denní dávky vitamínu A zvýšil výskyt osteoporózy a vitamíny C, E a betakaroten zvyšovaly hladinu cholesterolu. Vyšší dávky vitamínu D pro změnu přispívají k vyššímu riziku trombózy. Podle odborníků je tedy načase vyhnout se umělým vitamínům a soustředit se spíše na ovoce a zeleniny, které obsahují i další látky pro tělo potřebné a navíc je u nich mnohem nižší riziko předávkování.

Dejte si raději rybu

Někteří možná pamatují doby, kdy se dětem podával na lžičce rybí tuk. Ačkoliv jde dnes už o metodu zastaralou, měla co do sebe. Rybí tuk a maso obecně je pro lidský organizmus velmi prospěšný a jeho náhražky zdaleka nedosahují takových kvalit, upozornil magazín Time.

Omega 3 mastné kyseliny mají tendenci snižovat riziko infarktu a jiných srdečních chorob, poslední doporučení lékařů ale dokonce mluví o tom, že by se měly v jídelníčku vyskytovat častěji i tučné ryby. Podle odborníků totiž mohou snižovat riziko úmrtí až o 18 procent.

Co by se naopak zřejmě nemělo je nahrazovat tuk umělými přípravky. Některé studie totiž nazančujú, že doplňky stravy, které obsahují účinné složky eikozapentaenové (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), vůbec nemusí snižovat riziko infarktu.

Tým vědců z amerického institutu Mayo Clinic Proceedings podotkl, že předchozí studie prokazující účinnost výše uvedených složek byly financovány právě skupinou výrobců a prodejců výživových doplňků z ryb. Právě proto by nemuselo jít o průkazné studie.

Témata: vitamíny | lékaři | zdraví
Vstupte do diskuze (14)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

V centru Kyjeva se demonstrovalo: Saakašvili vyzval Porošenka k demisi

17.10.2017 20:52 Aktualizováno Kyjev - Před sídlem ukrajinského parlamentu dnes protestovali příznivci opozice. Požadovali…

Kurz chce být po vítězství v rakouských volbách aktivní v EU

17.10.2017 20:41 Vídeň - Vůdce rakouských lidovců Sebastian Kurz, jehož strana zvítězila v nedělních parlamentních…

Ve Francii zatkli deset extremistů, prý chtěli útočit na politiky

17.10.2017 20:18 Paříž - Protiteroristický útvar francouzské policie dnes zatkl deset krajně pravicových extremistů.…

Dva Rumuni dostali v Německu vězení za pašování migrantů

17.10.2017 20:09 Pasov (Německo) - K několikaletým trestům vězení byli dnes v Německu odsouzeni dva rumunští…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější ze Světa

reklama
reklama