Vitamíny škodí zdraví? Mohou vás zabít, otáčí vědci a vzkazují: Dejte si raději tuk

Londýn - Vliv vitamínů a dalších prospěšných látek na lidský organismus je dnes zmapován takřka dokonale. Přesto se objevují studie, které před nadbytkem vitamínů varují a upozorňují, že mohou člověka i zabít. Opačně to platí v případě některých tuků, které jsou pro tělo velmi prospěšné.

Přidejte svůj názor 14 komentářů

Dívka s vitamínovým nápojem, ilustrační fotografie

Jezte vitamíny a vyvarujte se tuku. Tak zní zjednodušené rady lékařů, dietologů a fitness trenérů. Poslední studie ale naznačují, že pokud chcete být opravdu zdraví, možná byste to měli začít dělat naopak.

Mezinárodní vědecký tým zveřejnil v odborném časopise American Medical Association studii, podle níž jsou vitamíny v umělé formě pro lidské tělo ve větším množství toxické. Jedné se zejména o betakaroten, selen a vitamíny A, C a E.

Studie ukázala, že vitamín C a selen ve velkém množství zatěžují játra, stále jsou na tom ale ještě relativně dobře. Nadměrné užívání vitamínu E ale zvýšilo riziko úmrtí o čtyři procenta, beta karotenu o sedm procent a vitamínu A o 16 procent. Platí to zejména pro umělé vitamíny.

U žen se po zdvojnásobení doporučené denní dávky vitamínu A zvýšil výskyt osteoporózy a vitamíny C, E a betakaroten zvyšovaly hladinu cholesterolu. Vyšší dávky vitamínu D pro změnu přispívají k vyššímu riziku trombózy. Podle odborníků je tedy načase vyhnout se umělým vitamínům a soustředit se spíše na ovoce a zeleniny, které obsahují i další látky pro tělo potřebné a navíc je u nich mnohem nižší riziko předávkování.

Dejte si raději rybu

Někteří možná pamatují doby, kdy se dětem podával na lžičce rybí tuk. Ačkoliv jde dnes už o metodu zastaralou, měla co do sebe. Rybí tuk a maso obecně je pro lidský organizmus velmi prospěšný a jeho náhražky zdaleka nedosahují takových kvalit, upozornil magazín Time.

Omega 3 mastné kyseliny mají tendenci snižovat riziko infarktu a jiných srdečních chorob, poslední doporučení lékařů ale dokonce mluví o tom, že by se měly v jídelníčku vyskytovat častěji i tučné ryby. Podle odborníků totiž mohou snižovat riziko úmrtí až o 18 procent.

Co by se naopak zřejmě nemělo je nahrazovat tuk umělými přípravky. Některé studie totiž nazančujú, že doplňky stravy, které obsahují účinné složky eikozapentaenové (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), vůbec nemusí snižovat riziko infarktu.

Tým vědců z amerického institutu Mayo Clinic Proceedings podotkl, že předchozí studie prokazující účinnost výše uvedených složek byly financovány právě skupinou výrobců a prodejců výživových doplňků z ryb. Právě proto by nemuselo jít o průkazné studie.

Témata: vitamíny | lékaři | zdraví
Vstupte do diskuze (14)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Islámské svátky ve školách? Děti mají právo na tradici, tvrdí matky

11.12.2017 10:18 Washington/Berlín - Když nedávno v Německu uvažovali poslanci o tom, že zavedou islámské svátky,…

Netanjahu přijel do Bruselu: Země EU by měly uznat Jeruzalém za metropoli…

11.12.2017 09:38 Brusel - Do Bruselu dnes přijel izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Před jednáním ministrů…

Skutečný věk vraha? Je mu přes 30, prozradil na "nezletilého" uprchlíka…

11.12.2017 08:56 Berlín - Německem před rokem otřáslo znásilnění a vražda 19leté studentky Marie Ladenburgerové,…

Agenti Číny infiltrovali síť LinkedIn, sbírají informace o německých…

11.12.2017 08:37 Berlín - Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) upozornil, že Čína užívá falešné účty na profesní…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější ze Světa

reklama
reklama