Expert: Balený zeleninový salát je nebezpečnější než hamburgery

Londýn - Balené saláty z čerstvé zeleniny jsou kvůli časté přítomnosti bakterií a parazitů nebezpečnější než například hamburgery. Řekl to listu Daily Telegraph jeden z předních britských expertů na potraviny Hugh Pennington po analýze nedávné vlny infekce způsobené parazitním prvokem Cryptosporidium.

Diskuse: 0

Expert: Balený zeleninový salát je nebezpečnější než hamburgery - anotační foto

Některé typy bakterií a parazitů, které se v balených salátech mohou nacházet, je podle Penningtona téměř nemožné usmrtit bez radioaktivního ozáření. To je sice zcela nezávadné a při zbavování patogenů dokonale účinné, veřejnost by však zřejmě byla proti tomu, řekl Pennington.

Britská agentura ochrany zdraví vyšetřovala loňskou nákazu prvokem Crystosporidum, jehož rozmnožení v trávicím ústrojí vyvolává silná průjmová onemocnění. Infekce v Anglii a Skotsku postihla asi 300 lidí.

Analýza zjistila, že z jednotlivých složek salátů souvisely s infekcí nejvíce listy špenátu. Z hlediska místa prodeje se zjistila největší spojitost s infekcí u předem připravených salátů z různých druhů zeleniny v supermarketech velkých řetězců.

Pennington upozornil na několik podobných případů v USA, kde se objevila varování před nakrájenými a balenými zeleninovými saláty. Potravinová firma Dole tam loni stáhla svůj salát z prodeje v deseti státech poté, co úřady státu Tennessee v jednom vzorku našli listérie.

Poptávka po salátech v posledních letech vlivem kampaní za zdravou výživu výrazně rostla. Podle hygieniků je to však jeden z produktů, který může nejčastěji vyvolat onemocnění. Listy a kořeny zeleniny jsou obvykle kontaminovány zeminou plnou mikroorganismů a některé patogeny lze zabít jen vařením nebo silnými čisticími prostředky, nikoli pouhou vodou.

"Obecně je bezpečnější jíst burgry než salát, který se k nim podává," řekl Pennington. "Zelenina je bezpečná jen po uvaření, což samozřejmě se salátem dělat nemůžeme. Můžeme ji ozařovat - to by ale veřejnost říkala 'ne, ne'. Nemůžeme si být nikdy absolutně jisti, že balený salát, který prošel chemickým mytím, aby se zabili paraziti, je skutečně neškodný." řekl Pennigton.

Pennington v souvislosti s patogeny rovněž upozornil na zvýšená rizika biopotravin. Poukázal na nákazu bakterií E.coli, která se rozšířila z biofarmy v severním Německu v luštěninových klíčcích a v roce 2011 usmrtila 22 lidí. "U biopotravin je riziko větší. Například kuřata z biochovu mají více patogenů, protože jsou více venku, ulpívá na nich trus ptáků a podobně,"

reklama
Klíčová slova: nebezpečné potraviny Zelenina

Diskuse

Expert: Balený zeleninový salát je nebezpečnější než hamburgery

  •  

Počet příspěvků: , Buďte první!

Přidejte vlastní názor…

Doporučujeme

Myslíte, že jsme zažili hodně? Tak počkejte na zbytek roku. Komentátor sepsal...

29.07.2016 17:55 Aktualizováno Washington - Polovina letošního roku je za námi a povětšinou se zmítala ve vlnách uprchlíků a teroristických...

Uprchlíci nás zruinovali, zoufají Řekové. Z Lesbu se stal ostrov duchů

29.07.2016 17:55 Aktualizováno Atény – Řecko je jednou ze zemí EU, které migrační krizi pocítily nejsilněji. Obzvláště zasažen byl řecký...

Západ těsně unikl válce? Přední představitelé NATO věřili dle Der Spiegel lžím...

29.07.2016 17:55 Aktualizováno Berlín/Kyjev – Konflikt na východě Ukrajiny stále pokračuje. Německý magazín Der Spiegel ale nyní upozorňuje...

Rodiny radikalizovaných dětí trpí, ale nic nezmohou - anotační foto

Rodiny radikalizovaných dětí trpí, ale nic nezmohou

29.07.2016 17:52 Paříž - Jedna zkusila všechno možné, jen aby udržela svého syna ve Francii. Druhá zase vzpomíná na...

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

reklama

Další zprávy

reklama

Anketa

Chcete, aby i v ČR proběhlo referendum o setrvání v EU? Tedy CZEXIT?

Hlasovalo 20226 čtenářů [výsledky anket]

Nejčtenější ze Světa

reklama
reklama