Expert: Balený zeleninový salát je nebezpečnější než hamburgery

Londýn - Balené saláty z čerstvé zeleniny jsou kvůli časté přítomnosti bakterií a parazitů nebezpečnější než například hamburgery. Řekl to listu Daily Telegraph jeden z předních britských expertů na potraviny Hugh Pennington po analýze nedávné vlny infekce způsobené parazitním prvokem Cryptosporidium.

Přidejte svůj názor

Zeleninový salát

Některé typy bakterií a parazitů, které se v balených salátech mohou nacházet, je podle Penningtona téměř nemožné usmrtit bez radioaktivního ozáření. To je sice zcela nezávadné a při zbavování patogenů dokonale účinné, veřejnost by však zřejmě byla proti tomu, řekl Pennington.

Britská agentura ochrany zdraví vyšetřovala loňskou nákazu prvokem Crystosporidum, jehož rozmnožení v trávicím ústrojí vyvolává silná průjmová onemocnění. Infekce v Anglii a Skotsku postihla asi 300 lidí.

Analýza zjistila, že z jednotlivých složek salátů souvisely s infekcí nejvíce listy špenátu. Z hlediska místa prodeje se zjistila největší spojitost s infekcí u předem připravených salátů z různých druhů zeleniny v supermarketech velkých řetězců.

Pennington upozornil na několik podobných případů v USA, kde se objevila varování před nakrájenými a balenými zeleninovými saláty. Potravinová firma Dole tam loni stáhla svůj salát z prodeje v deseti státech poté, co úřady státu Tennessee v jednom vzorku našli listérie.

Poptávka po salátech v posledních letech vlivem kampaní za zdravou výživu výrazně rostla. Podle hygieniků je to však jeden z produktů, který může nejčastěji vyvolat onemocnění. Listy a kořeny zeleniny jsou obvykle kontaminovány zeminou plnou mikroorganismů a některé patogeny lze zabít jen vařením nebo silnými čisticími prostředky, nikoli pouhou vodou.

"Obecně je bezpečnější jíst burgry než salát, který se k nim podává," řekl Pennington. "Zelenina je bezpečná jen po uvaření, což samozřejmě se salátem dělat nemůžeme. Můžeme ji ozařovat - to by ale veřejnost říkala 'ne, ne'. Nemůžeme si být nikdy absolutně jisti, že balený salát, který prošel chemickým mytím, aby se zabili paraziti, je skutečně neškodný." řekl Pennigton.

Pennington v souvislosti s patogeny rovněž upozornil na zvýšená rizika biopotravin. Poukázal na nákazu bakterií E.coli, která se rozšířila z biofarmy v severním Německu v luštěninových klíčcích a v roce 2011 usmrtila 22 lidí. "U biopotravin je riziko větší. Například kuřata z biochovu mají více patogenů, protože jsou více venku, ulpívá na nich trus ptáků a podobně,"

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Schulz nechce dávat dvě procenta na obranu, kritizuje Merkelovou

17.08.2017 19:23 Berlín - Martin Schulz (SPD) chce zvýšit německé výdaje na obranu o tři až pět miliard eur ročně …

Teroristický útok v centru Barcelony: Nejméně 13 mrtvých

17.08.2017 19:21 Aktualizováno Barcelona - Davem lidí na barcelonském turisticky oblíbeném Náměstí Katalánska projelo velkou…

Svědectví z Barcelony: Vůz vůbec nezpomaloval, rozrazil dav. Lidé leželi…

17.08.2017 19:16 Barcelona - Při incidentu v Barceloně, který už byl označen za teroristický útok, zemřelo médií až…

OBRAZEM: Barcelonou otřásl teroristický útok. Dodávka najela do davu lidí

17.08.2017 19:15 Barcelona - Desítky zraněných a několik mrtvých si vyžádal teroristický útok v centru Barcelony.…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější ze Světa

reklama
reklama